Interieur

Home Cinema Wall

Een grote televisie in de wand met daaronder een gaskachel, zo begon initieel het idee voor onze home-cinema-wall. Met toch al heel veel inspiratie voor de inrichting en indeling van de woning kwamen wij de volgende foto tegen, of eigenlijk had Lisanne deze al een ruime tijd daarvoor gepint op pinterest.

Het idee was geboren, en met mijn conceptuele gedachte over de ombouw moest dit een imposante en efficiënte, cinema-wall worden. Dit was vrij makkelijk bedacht, maar er komt toch wel redelijk wat bij kijken, en het is aan te raden om het idee al direct met (in ons geval) de nieuwbouw mee te nemen.

 

De eerste stap in het proces was een afspraak maken met onze tegelzetter. Een tegelzetter met allure. Zo’n vakman heb je ook nodig, zeker als je nagaat dat onze cinema-wall beplakt is met 150×150 cm tegels. Het idee met de afbeelding van pinterest als voorbeeld was snel helder maar nog niet helemaal concreet. Er moest een ytong blokken ombouw komen, met een uitsparing voor de televisie, een nis achter de televisie voor apparatuur, sparing voor een speaker, kachel ingebouwd worden en aan de zijkanten diverse electra en audio aansluitingen.

 

De volgende stap was tegels bestellen, deze hebben wij gezamenlijk met alle andere tegels en sanitair bij de badkamerspecialist besteld. Wij hebben dan ook gelijk maar een 3D ontwerp van ons idee laten maken. Voor de schouw was het idee eerst twee grote tegels van ruim 3 meter lang en 1,5 meter hoog boven op elkaar stapelen. Echter met veel sparingen zoals in ons concept wordt dit wel erg complex en zonder al te veel afbreuk aan de uitstraling hebben we toch gekozen voor 1,5 meter bij 1,5 meter tegels. Dit betreffen mat zwarte keramische tegels van 2,5 cm dik.

Vervolgens hebben we de kachel aangeschaft, hierbij hebben wij eerst diverse kachels online opgezocht. Dan is er heel veel mogelijk, maar wij waren al snel tot de conclusie dat het een brede gaskachel moest worden. Ongeveer de grootste kachel die we konden vinden, en een moderne met hedendaagse features. Wij hebben de kachel eerst in een winkel bekeken en waren eigenlijk ook direct verkocht. Onze kachel betreft de Metro 200XT Eco Wave van het merk Dru. Hierbij hadden we ook de mogelijkheid voor extra opties, die wij uiteraard ook hebben gekozen. De extra opties die wij gekozen hebben zijn:

  • Wifi-module, om de kachel vanaf de smartphone te kunnen bedienen
  •  Ontspiegeld glas
  • Ceramisch zwarte achterwand

Als eerste werd de kachel geleverd, inclusief alle onderdelen zoals het rookkanaal. De nieuwbouw woning was net af en er lag nog geen oprit, dit was dus even behelpen. Maar gelukkig met goede service van een kachelspecialist hebben we de kachel, echt een inmens groot gevaarte, naar binnen gebracht.

 

Vervolgens zijn de tegels geleverd, we hadden de tegels voor de vloer en badkamer al ontvangen en nu ook deze speciale tegels.

Nadat de tegelzetter bijna klaar was in de badkamer hebben wij samen met de installateur de kachel op zijn plaats gezet. Standaard staat de kachel vrij laag bij de grond dus we hebben hem iets hoger gezet. Daarna begon het pas- en meetwerk, En zo gezegd zo niet gedaan, want al snel kwamen de vragen; hoe hoog komt de tv? Hoe hoog moet de kachel? Waar komt de front speaker? Hoe groot moet het gaatje hier en daar? Zo heb ik wat tekeningen gemaakt om alle wensen in de cinema-wall te krijgen.

Dan de volgende uitdaging. Het rookgaskanaal van de kachel zit verbonden aan regels en richtlijnen, je kan dus bijvoorbeeld niet direct bovenop de kachel een 90 graden hoekstuk plaatsen. Dit moet eerst 1 meter recht omhoog. Dit is overigens bij con-centrische rookkanalen. Vervolgens mag je èèn keer horizontaal. In onze situatie hadden we bedacht om het rookkanaal via een dakdoorvoer naarbuiten te voeren. We hebben zowel op de benedenverdieping met vloerverwarmingsvrije zone rekening gehouden maar ook op de 1e verdieping, zodat daar een gat voor het rookkanaal geboord kon worden. Alvorens wij de exacte regels wisten hadden we al een afspraak met Een boorbedrijf om even twee gaatjes door verdiepingsvloeren te maken voor 220 buis.

Gelukkig kon er nog niet geboord worden want na overleg met de kachelspecialist, voor de regels en richtlijnen zijn de plannen gewijzigd. Naar boven was geen optie, dan moesten we tot 2 keer met het rookkanaal horizontaal en ook de dakdoorvoer was op een vrij onlogische plek gesitueerd. Nieuw plan, eigenlijk ook de enige andere oplossing, was met een kleine bocht direct aan de voorzijde van de woning naar buiten.

Met wat nieuwe con-centrische buizen en een andere doorvoer kan de nieuwe stellage worden opgebouwd. Gelijk hebben wij ook een nieuwe afspraak gemaakt met het boorbedrijf voor het zagen van een gat in de buitenmuur. Stelt in principe niet zoveel voor maar het bleek achteraf toch wel een dingetje. Met twee speciale boormachines om droog 250 mm te kunnen boren is het boorbedrijf ruim 2 uur aan het boren geweest. Toen het gat er vervolgens inzat, kwamen wij erachter dat er een heeeeel klein stukje staal is doorboord (latei). Deze ligt inmiddels als souvenir bij het boorbedrijf.

De opbouw kon beginnen, maar al snel kwamen wij tot de conclusie, dat wij een andere oplossing moesten gebruiken als ytong blokken. Dit in verband met efficiënt gebruik maken van de ruimte en door de complexiteit van de nis achter de tv. Wij hebben gekozen voor metal-stud stellage mat fermacell beplating. En uiteindelijk een afwerking van de tegels.

 

Voor de stellage hebben wij onze timmerman ingeschakeld. Toen de maten helder waren kwam de beste vraag; Wat is de maat van de televisie en welke beugel wordt deze aan bevestigd? Ja nou, we hadden 42 inch en het mag vandaag de dag wel iets groter, dus we hadden 55 inch bedacht. En dan houden we in de afwerking er rekening mee dat zowel 55 inch als 65 inch mogelijk. Dus we hebben rekening gehouden met een 65 inch televisie en alvast een beugel besteld.

 

Met de fermacell platen tegen het geraamte wordt het al erg imposant en zien wij onze droom cinema-wall ontstaan. Ondertussen heb ik de buizen op de kachel geplaatst. De bevestiging van de con-centrische dru buizen werkt zeer eenvoudig, met speciaal inkortbare delen kom je in elke ruimte goed weg.

Dan komt het vakmanschap qua tegelzetten aan de beurt, het zagen en sparen van de grote tegels. Met alle voorzichtigheid werden de inmense tegels gezaagd, met een enkele breuk van een tegel is het uiteindelijk gelukt om het schitterende eindresultaat te behalen.

Als laatste moest de kachel nog in werking gesteld worden door de installateur en de aansluitpunten afgemonteerd worden. Inmiddels was de 65 inch televisie ook besteld, want uitkijken op de dubbele nis met een 42 inch televisie was geen optie.

Home Cinema-wall

Een gedachte over “Home Cinema Wall

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.